Priopćenje servisa Moj-eRačun vezano uz zlouporabu imena i hakerski napad na pravne subjekte

8. siječnja 2020. - Kategorija: Izdvojeno, Moj-eRačun

Priopćenje servisa Moj-eRačun vezano uz zlouporabu imena i hakerski napad na pravne subjekte

Ovim putem obavještavamo naše korisnike i druge primatelje koji su tijekom današnjeg dana zaprimili e-mail obavijest koja sadrži virus da tvrtka Elektronički računi d.o.o., odnosno servis Moj-eRačun nema nikakve veze sa slanjem spomenutog e-maila. 

Zasad nepoznate osobe na beskrupulozan su način iskoristili ime i brend servisa kako bi, iskoristivši povjerenje koje korisnici imaju u naš servis, narušili naš ugled i oštetili primatelje takve poruke. Analizom je, između ostalog, utvrđeno da je za slanje obavijesti korišten server iz Španjolske. Slijedom navedenog, servis Moj-eRačun poduzeo je zakonske mjere te podigao kaznenu prijavu protiv počinitelja, obavijestivši ujedno o svemu nadležna tijela, odnosno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i CERT. 

Moramo naglasiti kako u spomentom hakerskom napadu nije korištena baza servisa Moj-eRačun, već je sadržaj poslan na adrese poslovnih subjekata iz dostupnih javnih izvora. Također, tvrtka Moj-eRačun d.o.o. ne postoji, nije korišten logo servisa niti drugi elementi brenda po kojima je servis Moj-eRačun poznat i koji se koriste u svakoj komunikaciji, a prepoznatljivi su našim korisnicima.

Ovakav oblik destabilizacije tržišta i iskorištavanje povjerenja korisnika oštro osuđujemo te ćemo poduzeti sve potrebne mjere da počinitelj ili počinitelji odgovaraju za svoje postupke pred pravosuđem. 

Moj-eRačun NIKADA e-mailom ne dostavlja račune svojim korisnicima - mailovi sadrže samo obavijest o prispijeću računa i link s kojeg korisnici mogu na siguran i autenticiran način preuzeti eRačun.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Servis Moj-eRačun