E-mail adrese za zaprimanje eRačuna

21. studenoga 2019. - Kategorija: Izdvojeno, Moj-eRačun

E-mail adrese za zaprimanje eRačuna

Poštovani korisnici,

prema našim saznanjima dio Vas, naših korisnika, izravno kontaktira javne i sektorske naručitelje (obveznike javne nabave), a kako bi samostalno prikupili e-mail adrese za zaprimanje eRačuna.

Podsjećamo, Moj-eRačun eRačune ne dostavlja putem e-maila, a obavijesti koje primatelji eRačuna dobivaju informativnog su karaktera te kao takve služe kao podsjetnik o zaprimljenim računima i kao način pristupa dokumentu ukoliko primatelj isti želi preuzeti putem web portala Servisa Moj-eRačun.

Moj-eRačun poslovao je kao informacijski posrednik prije samog Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi pa je u većinu računovodstvenih programa povezanih sa servisom Moj-eRačun nužno upisati e-mail primatelja kako bi se eRačun mogao poslati i dostaviti - što i jest potrebno za slanje istog kupcu iz realnog sektora. Razumijemo da Vi ne biste trebali razlikovati svoje kupce ni po kojem temelju stoga Vam za sva pitanja oko baza Vaših kupaca i nadopune istih stojimo na raspolaganju putem web forme kojoj možete pristupiti ovdje

Sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi svi javni i sektorski naručitelji moraju zaprimati eRačune te je zahtijevanje dostave e-mail adrese takvih primatelja zakonski neutemeljeno. Za javne i sektorske naručitelje računi prolaze posebne validacije i moraju biti registrirani na Centralnoj platformi prije prosljeđivanja kupcu. Mehanizam istoga definiran je u našem sustavu. 

Naglašavamo i da korisnici drugih informacijskih posrednika od Servisa Moj-eRačun neće zaprimati e-mail obavijesti već će računi biti proslijeđeni njihovom posredniku koji će dalje distribuirati račune svojim kanalima. Često korištena e-mail adresa fina@moj-eracun.hr fiktivna je adresa za korisnike FINA-inog sustava. Osmišljena je od strane Servisa Moj-eRačun da bi zadovoljila formu upisa e-mail adrese u računovodstvene programe, a eRačuni se prosljeđuju drugom informacijskom posredniku na temelju predefiniranih informacija u našoj bazi te zakonskih propisa i obveza servisa Moj-eRačun kao informacijskog posrednika.

Registar korisnika eRačuna za državu nalazi se ovdje

Još jednom Vas molimo da ubuduće ne kontaktirate javne i sektorske naručitelje (obveznike javne nabave) za prikup e-mail adresa već da se za bilo kakav upit na tu temu obratite izravno nama.

Hvala na razumijevanju i srdačan pozdrav,

Moj-eRačun tim